סקיפר, על פי ההגדרה הבסיסית, הוא קברניט של סירה קטנה, לפחות באופן יחסי: לרוב, המדובר הוא על יאכטה, ובמקרים מסוימים גם ספינת דיג. מה שחשוב להדגיש הוא שכל אדם יכול לשמש סקיפר – אם הוא רק יעבור קורס מתאים בתחום. אז מהם מאפייני קורסי ההכשרה לסקיפרים? מה לומדים בהם? ומה ניתן לעשות בתום הלימודים?
על קורס סקיפרים
המטרה העיקרית של קורס סקיפרים היא להכשיר את הלוקחים בו חלק לשמש כמשיטי ספינות לכל דבר ועניין. קורס ייעודי בתחום יאפשר קבלת רישיון משיט 30, באמצעותו ניתן להשיט כלי שיט, בין אם מפרשי ובין אם מנועי, אשר אורכו אינו עולה עד 24 מטרים. לאחר קורס בסיסי זה, אפשר גם לעבור קורס מקיף יותר, הנקרא משיט 60, ואשר מעניק לעומדים בו בהצלחה את הרישוי לבצע ניווטים גם מחוץ לשטח המים הטריטוריאליים של ישראל. יש להדגיש כי לאחר כל קורס, נדרשים התלמידים לעבור מבחן מטעם משרד התחבורה, שיאפשר להם לקבל את הרישיון המיוחל. באפשרותו של אדם המחזיק ברישיון, בסוף הדרך, להשיט יאכטה באופן עצמאי, כשהבחירה המקובלת היא השכרה שלה למספר שעות או ימים.
הגם שכל קורס סקיפרים שונה ממשנהו בלא מעט פרמטרים, אורכם של החלק הארי של הקורסים הוא כחצי שנה, והם נערכים באופן קבוצתי, זוגי או יחידני. הקורס כולל בתוכו היבטים תיאורטיים ומעשיים, הנוגעים לספינות ולהשטתן, כמו גם העברת דגשי בטיחות למכביר ותרגילים בעזרה ראשונה. בין הנושאים הנכנסים כאן לתמונה, ניתן למנות ניווט חופים, מטרואולוגיה, מכונאות ספינות, חבלים, שימוש במכשירי ניווט, הכרת אמצעי הצלה הנמצאים בספינה – והרשימה עוד ארוכה.
למי מתאים קורס סקיפרים?
קורס סקיפרים הופך לרעיון מצוין עבור מספר לא מבוטל של אנשים. ישנם אנשים המעוניינים ללמוד את רזי התחום על מנת לרכוש מקצוע לחיים, בעוד לאחרים ברור כי השטת ספינות, כפי שנלמדת בקורס מהסוג הזה, יכולה להיות גם תחביב מצוין – ובייחוד עבור אנשים המרגישים בים כמו בביתם. עקב העובדה שרוב הקורסים נערכים בשעות גמישות, יכולים להשתתף בהם גם אנשים אשר מנהלים קריירה מקצועית, בעלי משפחות או אפילו סטודנטים בתחומים אחרים.